Hjerte-lunge-redning

Hvordan gjøre HLR?
Når du finner en person som er tilsynelatende livløs, skal du:

  • Sjekk om han reagerer på tilrop og forsiktig risting.
  • Rop på hjelp.
  • Legge ham på ryggen.
  • Skaffe frie luftveier ved å bøye hodet bakover og løfte haken frem.
  • Se, lytte og føle om pasienten puster normalt.Hvis han ikke puster normalt, har han hjertestans.
  • Tilkall hjelp på telefon 1-1-3.
  • Start HLR med å trykke raskt og hardt 30 ganger midt mellom brystvortene.
  • Brystkompresjonene bør være 5-6 cm dype med en takt på 100-120 i minuttet.
  • Gjør to innblåsninger, de avsluttes når brystkassen hever seg.
  • Fortsett med 30 brystkompresjoner og deretter 2 innblåsninger (30:2) til hjelpen kommer.

Hvis man har en hjertestarter
Hvis man har en hjertestarter, start med å slå den på (strømknappen).Følg instruksjonene som den gir (stemmeveiledning). Elektrodene festes til brystkassen til pasienten, og kobles til hjertestarteren. Husk også at noen må ringe 1-1-3.

Hva skjer i kroppen under HLR?
Hjerte-lunge-redning består av to tiltak: brystkompresjoner og munn-til-munn innblåsninger.

Brystkompresjoner: Ved brystkompresjoner trykker man brystbenet innover slik at hjertet klemmes og tømmer seg for blod. Dette blodet beveger seg da utover i blodårene. Når man slipper opp igjen utvides hjertet og det blir undertrykk i brystet slik at nytt blod suges inn i hjertet. På denne måten får viktige organer tilførsel av blod mens man venter på at hjertet skal starte igjen. Man kjøper tid inntil en hjertestarter ankommer. I tillegg vil brystkompresjoner gjøre en eventuell flimmer i hjertet grovere og dermed er det større sjanse for å lykkes med en hjertestarter.

Innblåsninger: Ved munn-til-munn innblåsninger blåser man luft ned i lungene til pasienten. Dette bidrar til at blodet til pasienten får tilført oksygen. Hvis hjertet stopper plutselig, vil personen som rammes miste bevisstheten straks og falle om. Da er det vanligvis ennå nok oksygen i blodet en stund til. Hvis du ikke har lært innblåsninger, ikke får det til, eller av ulike grunner vegrer deg for å blåse munn-til-munn, så er det derfor mye bedre å i alle fall gi brystkompresjoner, enn ikke å gjøre noe i det hele tatt.

Ved drukning, kvelning og hjertet har stoppet på grunn av for lite oksygen, er det alltid best å kombinere innblåsninger og brystkompresjoner. Dette gjelder også ved hjertestans hos barn.

Det er veldig sjelden at et hjerte starter igjen bare vha. HLR. HLR skal kjøpe tid inntil man får skaffet en hjertestarter. Men det er ikke overflødig med HLR selv om man har en hjertestarter tilgjengelig. Ofte er hjerterytmen ikke sjokkbar, eller sjokket må gis flere ganger. Da må man gjøre HLR i mellomtiden. HLR og hjertestarter er begge nødvendige for et vellykket resultat.

Opplæring: For å gjøre god HLR er det en forutsetning at man har trent på det. Vær derfor godt forberedt ved å delta på et HLR-kurs. Mange firmaer og organisasjoner arrangerer jevnlig HLR- og hjertestarter-kurs. Sannsynligvis blir det arrangert kurs i den kommunen du bor, eller kurs kan arrangeres på din egen arbeidsplass

Arkiv

Kategorier

Om Fana Røde Kors Hjelpekorps

Orgnr. 971 352 264
Korpsleder: Øyvind Stegen
Operativ leder: Synnøve Frotjold
Administrativ leder: Ole Myhre

Telefon: 55 91 02 02
Mobil: 934 36 880 (vakt telefon)
(kun viktige henvendelser)
E-post: fanarkh@fanarkh.no